over Regenboogfestival

50 jaar holebirechten in woord en beeld

De voorstellingen van F!ERce kaderen in het Regenboogfestival, samen georganiseerd met huisvandeMens.

Intro theatervoorstelling door regisseur Lieven Debrauwer

11 oktober om 19u in theater M

Regisseur Lieven Debrauwer vertelt over zijn ervaringen en zijn manier van werken tijdens het creatieve repetitieproces van de voorstelling F!ERce.

Deze inleiding wordt u gratis aangeboden door theater M.

Meet & Greet met HLWM

Mechelen theater M  – 22u30  – vrije toegang

HLWM staat voor Homo en Lesbienne Werking Mechelen. We bestaan reeds 30 jaar en Hetero, homo, lesbisch, transgender, bi, … beer, twink, fetish, … iedere mens is welkom!

HLWM onthaalt nieuwe mensen, doet infomomenten op vraag en organiseert tal van leuke ontmoetingsactiviteiten. Elke vrijdag en elke laatste zaterdag van de maand gaat om 21u de Babbelkroeg open of kortweg ‘de Bab’ –een gezellige bar op de bovenste verdieping van VC De Schakel.

Op dit Regenboogfestival openen we vrijdag 11/10 speciaal een pop-up ‘Bab’, waar je ons na de theatervoorstelling gezellig kan ontmoeten en een praatje slaan. Alle vragen zijn welkom.
Daarna vind je ons op www.HLWM.be of op Facebook.

Lezing: Wat is gender nu eigenlijk?

19 oktober om 19u in theater M – gratis

De laatste jaren wordt het woord ‘gender’ vaak gebruikt. Maar wat is dat nu eigenlijk? Gaat dat over hoe je je kleedt of tot wie je je aangetrokken voelt, of gaat dat over rollenpatronen en wat anderen van jou verwachten op basis van je geslacht? En wat bedoelen ze nu eigenlijk met een dragqueen, travestiet of transgender? Is dat dan allemaal hetzelfde of toch anders? En als iemand transgender is, bv een transman, is die dan hetero als hij op vrouwen valt of lesbisch? En kan dat een fase zijn? Of is dat voor altijd? Deze vragen en zo veel meer, kan je stellen in de lezing ‘Wat is gender nu eigenlijk?’.
Deze lezing wordt u gratis aangeboden door het huisvandeMens i.s.m Genderflux.

Debat: ‘Is regenboogactivisme nog nodig? Iedereen welkom in Mechelen?’

26 oktober om 19u in theater M – gratis

Tot op heden en overal ter wereld worden regenboogmensen beschimpt, gediscrimineerd, geweld aangedaan, vervolgd en zelfs gedood. Overal wordt hier strijd om gevoerd, de eis voor gelijke rechten, jezelf kunnen zijn zonder angst voor geweld van andere mensen of instanties, een gelijkwaardig burgerschap en ruimte voor eigen ontplooiing.
Wat is eigenlijk de stand van zaken anno 2019 in België? Hoe is deze emancipatie hier verlopen? Wat zou er nog moeten veranderen? En ook, hoe wil de Stad Mechelen hierin een rol spelen?

Het huisvandeMens nodigde voor u een aantal experten uit: zij zullen u de evolutie schetsen en de link maken met de noden van vandaag. Er wordt met veel plezier ruimte gemaakt voor vragen uit het publiek.

Paul Borghs (auteur van het boek ‘De holebipioniers’ en zelf jaren actief als activist)
Marcia Poelman (voorzitster van het Roze Huis – çavaria Antwerpen)
Senne Misplon (woordvoerder WelJongNietHetero)
Gabriella De Francesco (Schepen van Diversiteit – Stad Mechelen)

Dit debat wordt u gratis aangeboden door het huisvandeMens.

Docu en bespreking: “En dus ik zweeg…”

27 oktober om 13u in theater M – gratis

Oudere holebi’s en transgenders vertellen
Een 10-tal oudere holebi’s en transgenders brengen hun getuigenissen gedurende 20 minuten. Over hun leven, hun verblijf in een ouderencentrum, over hun vrees om voor hun geaardheid uit te komen, de moeilijkheden die ze in hun leven hebben moeten overwinnen. Wat verwachten zij van ouderencentra? Hoe zien zij hun toekomst?
De regenboogambassadeurs geven bij de documentaire duiding en er is ruimte voor een open gesprek met vragen vanuit het publiek

Deze documentaire en bespreking wordt u gratis aangeboden door het huisvandeMens.

EXPO’S

Expo Hoekstenen


De gratis tentoonstelling Hoekstenen neemt u via 33 panelen mee doorheen de tijd en toont op een leuke en toegankelijke manier de verwezenlijkingen van de LGBT-beweging en de medestanders die dit mogelijk maakten. Strijden is nodig tot wanneer er gelijke rechten en kansen zijn voor iedereen, overal ter wereld. Een lange weg, een mooie toekomstdroom.

Expo Één in diversiteit – zo zijn wij !

Johanna Pas, auteur, boekhandel De Kartonnen dozen schrijft erover in haar inleiding: “Deze
prachtige tentoonstelling toont hoe divers we zijn, en hoe mooi we zijn in onze diversiteit.
Het is een eye-opener voor mensen die misschien een eenzijdig beeld hadden van holebi’s en transgenders. Moeten zwijgen over jezelf en wie je bent en bent geweest is een hartverscheurende vorm van eenzaamheid, die hopelijk ooit geen enkele puber en geen enkele oudere nog zal hoeven voelen”.

Fotografe Jill Bertels brengt 10 mensen in beeld. Hun getuigenis is opgetekend in een brochure: wie zijn ze – hoe hebben ze mekaar ontmoet – hoe voelen ze zicht best …

Expo Liefde is altijd goed

Voor de tentoonstelling maakte fotograaf André Carens tien kleurrijke portretten van jonge en minder jonge holebi’s en transgenders. Daarnaast tonen we belangrijke momenten in hun leven aan de hand van fotoalbums met familiefoto’s, foto’s van koppels en foto’s uit de oude doos. We willen met deze tentoonstelling mensen aanspreken door de herkenbaarheid van personen en familiegevoelens.

De expo’s zijn gratis te bezoeken voor en na de verschillende activiteiten tijdens het hele festival. De randactiviteiten zijn gratis, maar inschrijven is gewenst via mechelen@demens.nu

Top